Quiche
Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, water en boter. Ik maak het van bladerdeeg. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek het hoofdingrediënt is. Een traditionele Quiche Lorraine bevat geen kaas. Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui. Tarte flambée (Duits: Flammkuchen) is een met Quiche vergelijkbaar gerecht, al lijkt Tarte flambée meer op pizza.Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).
Equipment
- quichevorm van ca. 24 cm doorsnede 4cm hoog
- voorverwarmde oven, hete lucht op 200 graden
Ingrediënten
- 5 vellen bladerdeeg half pak
- 200 gr ei vier M-eieren of drie XL eieren
- 200 gr crème fraîche de beste
- 100 gr belegen kaas hou je van meer pit kies dan voor een gedeelte parmazaan of zelfs gorgonzola
- 250 gr spekblokjes
- 250 gr groenten bijv. rode ui, rode paprika, kastanjechampignons, groene asperges,spinazie, knoflook, lente-ui, prei, snack tomaatjes, etc. Eigenlijk wat je lekker vindt, goed combineert of wat over is.
- 1 el kruiden bijv. tijm, peterselie of bieslook
Instructies
- Bak de spekjes goed uit met een beetje olijfolie. Voeg de gewenste groenten toe in kooktijd die ze nodig hebben. Dus bak ui als eerste mee en de tomaatjes of kruiden als laatste kort. Laat afkoelen.
- Klop in een kom de eieren los. Klop de crème fraîche erdoor.Voeg de kaas erbij en breng het op smaak met zout, peper. Zet apart.
- Bestuif je werkblad en roller flink met bloem. Leg de vijf bladen in een sterformatie over elkaar heen met een beetje bloem ertussen(vergeet niet de plastic velletjes te verwijderen!). Rol de plak uit tot ongeveer een diameter van 30 cm. Leg het bladerdeeg in de goed beboterde quichevorm (van ca. 24 cm doorsnede 4 cm hoog). De punten van de sterpunten mogen over de vorm vallen.
- Verdeel vervolgens de groentemassa op de bodem. Deze mag vochtig zijn maar niet nat.
- Schenk de ei- crème fraîche-kaas erover.
- Bak de quiche in ca. 25 minuten gaar en goudbruin middenin de voorverwarmde oven van 200 graden. Laat even afkoelen want het is heel heet en moet nagaren.