Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes
Ingrediënten
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- 4 el boter
- 1/2 tl nootmuskaat
- 750 gr pompoen in stukjes
- 1 el kerriepoeder
- 100 ml droge witte wijn
- 600 ml gevogeltefond
- 200 ml room
- 80 gr wortels
- 80 gr knolselderij
- 1/5 prei
- olie om te fruiten
- 4 el pompoenpitten
- 40 ml crème fraîche
- 2 el geklopte slagroom
- 2 el pompoenpittenolie
Instructies
- Fruit de sjalot en knoflook glazig in de boter en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Voeg de pompoenstukjes toe en strooi de kerriepoeder eroverheen. Blus het af met witte wijn.
- Schenk de gevogeltefond erbij en laat op een matig vuur 10 minuten zachtjes koken tot de pompoenstukjes zacht zijn.
- Snijd de wortel en knolselderij met een gladde schijf van de keukenmachine in plakjes. Halveer de prei in de lengte, was de prei en snijd daarna in 5 cm lange stukjes. Snijd de wortel, prei en knolselderij in dunne reepjes.
- Frituur de groentereepjes op 180 graden goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooien met zout.
- Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vet tot ze beginnen te geuren.
- Pureer de pompoensoep en wrijf eventueel door de zeef.
- Breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg de crème fraîche en slagroom toe en mix de soep schuimig met een staafmixer.
- Verdeel de soep en bestrooi met de pompoenpitten. Leg de gefrituurde groentereepjes in het midden van de soep en besprenkel met de pompoenolie.
Notities
Wijnadvies: Soave