Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes

Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes

Gang soep, Voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 4 el boter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 750 gr pompoen in stukjes
  • 1 el kerriepoeder
  • 100 ml droge witte wijn
  • 600 ml gevogeltefond
  • 200 ml room
  • 80 gr wortels
  • 80 gr knolselderij
  • 1/5 prei
  • olie om te fruiten
  • 4 el pompoenpitten
  • 40 ml crème fraîche
  • 2 el geklopte slagroom
  • 2 el pompoenpittenolie

Instructies
 

  • Fruit de sjalot en knoflook glazig in de boter en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voeg de pompoenstukjes toe en strooi de kerriepoeder eroverheen. Blus het af met witte wijn.
  • Schenk de gevogeltefond erbij en laat op een matig vuur 10 minuten zachtjes koken tot de pompoenstukjes zacht zijn.
  • Snijd de wortel en knolselderij met een gladde schijf van de keukenmachine in plakjes. Halveer de prei in de lengte, was de prei en snijd daarna in 5 cm lange stukjes. Snijd de wortel, prei en knolselderij in dunne reepjes.
  • Frituur de groentereepjes op 180 graden goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooien met zout.
  • Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vet tot ze beginnen te geuren.
  • Pureer de pompoensoep en wrijf eventueel door de zeef.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg de crème fraîche en slagroom toe en mix de soep schuimig met een staafmixer.
  • Verdeel de soep en bestrooi met de pompoenpitten. Leg de gefrituurde groentereepjes in het midden van de soep en besprenkel met de pompoenolie.

Notities

Wijnadvies: Soave