Ossobuco

Ossobuco

Ossobuco (ook: osso buco) is een bekend Italiaans vleesgerecht. Ossobuco kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 kalfsschenkels 4 á 5 cm dik
  • 1 el bloem
  • zout en peper
  • 3 el olijfolie
  • 150 gr coppa in reepjes of spekjes
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 bleekselderij
  • 1,5 dl witte wijn
  • 3/4 liter kippenbouillon
  • 1 citroen of sinaasappel rasp van schil
  • 4 el peterselie fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 tenen knoflook
  • 100 gr shiitake
  • 1 el rozemarijn
  • 1 tl venkelzaadjes
  • 2 el mosterd

Instructies
 

  • Oven voorverwarmen op 150 graden.
  • Ui fijn snijden.
  • Schil van citroen of sinaasappel raspen.
  • Peterselie fijn snijden.
  • Bleekselderij fijn snijden.
  • Kalfsschenkels met zout en peper inwrijven, met bloem bestrooien en in een ruime pan in hete olie in 5 tot 10 min. bruin bakken.
  • Schep ze uit de pan.In achter gebleven braadvet coppa, ui, knoflook, wortel, bleekselderij, shiitake, rozemarijn en venkel ongeveer 10 minuten bakken.
  • Kalfsschenkels weer in de pan leggen en het groentemengsel erover heen scheppen.
  • Schenk de wijn erbij en laat dit voor een groot deel verdampen.
  • Voeg nu de bouillon en citroen of sinaasappelschil toe,zo totdat het vlees onder staat.
  • Goed aan de kook brengen. Zet de pan afgedekt in het midden van de oven (je kan hiervoor ook een ovenschaal gebruiken).
  • Ossobuco ongeveer 2 uur zachtjes laten stoven.
  • Kalfsschenkels uit de pan nemen en warm houden.
  • Mosterd aan saus toevoegen en nog 5 min. laten koken.
  • Schenkels terug in pan leggen. Nog even verwarmen en voor serveren peterselie erover strooien.

Notities

Lekker met risotto en Parmezaanse kaas.
Trefwoord kalf