Couscous lamsvlees
Couscous is zowel het belangrijkste ingrediënt van, als de verzamelnaam voor een zeer populair gerecht uit Noord-Afrika. Het bestaat voornamelijk uit griesmeel van durumtarwe, waarvan korrels gemaakt worden met een diameter van ongeveer 1 à 2 millimeter.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 1 courgette
- 4 stengels bleekselderij
- 1 groene paprika
- 2 tomaten
- 1 rode peper
- 500 gr magere lamslappen
- 1 blik kikkererwten
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 vleesbouillontablet
- 1 tl djinten
- 1 tl gemberpoeder
- 500 gr couscous
- 25 gr boter
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Ui snipperen. Winterpeen, courgette, bleekselderij en paprika schoonmaken en wassen. Tomaten wassen. Alle groenten in stukjes van 2 x 1 cm snijden. De Spaanse peper wassen, halveren en zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden.
- Vlees in stukjes van 2 x 2 cm snijden. In een zeef rozijnen onder koud water afspoelen. Kikkererwten afgieten.
- Vlees bestrooien met zout en peper. In een braadpan olie verhitten. Vlees 5 minuten rondom bruin bakken. Ui en Spaanse peper toevoegen en nog 5 minuten meebakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
- Aan het vlees 6 dl water en bouillontablet toevoegen. Aan de kook brengen. Afgedekt circa een half uur zachtjes laten stoven. Djinten, gemberpoeder, rozijnen, groenten en erwten toevoegen. Nog 15 minuten zachtjes laten stoven.
- Intussen de couscous bereiden door er 3/4 liter kokend water op te schenken. Boter en kaneel door de couscous mengen.
- Serveer de couscous door met een schuimspaan het vleesmengsel middenin de couscous op het bord te plaatsen. Het stoofvocht wordt in een sauskom apart erbij gegeven.