Kalfsoester met gorgonzola
Scaloppa alla gorgonzola.Kalfsvlees kan variëren in kleur: zeer licht ‘wit’, roze of rood. Afhankelijk van het soort voer en de leefomstandigheden varieert de kleur. Als kalveren voer voorgeschoteld krijgen dat nauwelijks ijzer bevat en steeds in een donkere stal in een box leven, krijgen ze heel licht vlees. Krijgen de kalveren zeer ijzerrijk voedsel? Dan kleurt het vlees rood. Mijn voorkeur voor de rode variant spreekt voor zich.
Ingrediënten
- 2 scharrelkalfsoesters
- zout en peper
- 50 gr boter om in te bakken
- 1 sjalotje
- 200 ml slagroom
- 1/2 glag droge sherry (of 1 glas witte wijn)
- 1 teen knoflook geperst
- 1/2 blokje runderconsommé of 1/2 bouillonblokje
- 100 gr Gorgonzola
- 1 el verse basilicum
- platte peterselie om te garneren
Instructies
- Kalfsoesters op kamertemperatuur laten komen. Kalfsoesters bestrooien met peper. Pasta koken.
- Boter in koekenpan verhitten en kalfsoesters in totaal circa 5 min. aan weerskanten mooi bruin en rosé bakken. Met zout bestrooien. Kalfsoester uit pan nemen en op vuurvaste schaal leggen en warm houden in de oven (120 graden).
- Sjalotje pellen en snipperen. In de koekenpan met het braadvocht en nog 1 eetlepel boter het sjalotje licht fruiten. Knoflook (verwijder eventueel het midden als het groen is) fijnpersen en even mee fruiten. Afblussen met de sherry.
- Van het vuur af en de slagroom toevoegen. Blokje runde consommé in roommengsel oplossen. Circa 10 min. in laten koken. Gorgonzola er in oplossen. De saus moet nu een mooie dikte hebben.
- Basilicum toevoegen en saus warm houden en niet meer laten koken.
- Kalfsoester uit de oven halen en in dunne plakjes snijden op de pasta leggen en overschenken met de gorgonzolasaus.
- Serveren met een pasta, bijvoorbeeld tagliatelle.
Notities
Aanbevolen wijnen:
Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Uruguay, Zuid Frankrijk)
GrauburgunderGraves (wit)Pessac-Leognan (wit)
Pinot gris/grigio
Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Uruguay, Zuid Frankrijk)
GrauburgunderGraves (wit)Pessac-Leognan (wit)
Pinot gris/grigio