Garnalenpasteitjes

Garnalenpasteitjes

Gang Voorgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 60 gr boter
  • 1 prei alleen het witte gedeelte, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 kg garnalen gepeld, ader verwijderd, staart intact
  • 1 el bloem
  • 1,9 dl kippen of -visbouillon
  • 1,3 dl witte wijn droog
  • 5 dl crème fraîche
  • 2 el citroensap
  • 1 el dille fijngehakt
  • 1 el platte peterselie fijngehakt
  • 1 tl dijonmosterd
  • 4 velletjes bladerdeeg uit de diepvries net ontdooid
  • 1 ei losgeklopt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt de boter in een pan op laag vuur en bak de prei en knoflook 2 minuten. Voeg de garnalen toe en bak deze in 1-2 minuten roze.
  • Haal de garnalen uit de pan en zet ze apart.
  • Roer de bloem door de prei en knoflook en bak alles in 1 minuut. Voeg de bouillon en witte wijn toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten koken, of tot bijna de helft van het vocht is verdampt.
  • Pan van het vuur en roer de crème fraîche erdoor en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 20 minuten zacht koken, tot hij voor de helft is ingedikt. Roer het citroensap, de kruiden en de mosterd erdoor.
  • Verdeel de helft van de saus over de vier soufflévormpjes van 2,5 dl. Verdeel de garnalen over de vormpjes en giet daarna het restant van de saus erover.
  • Zet op elk blaadje de bovenkant van een (leeg!) soufflévormpje en steek het uit. Rol dit rondje nog iets uit zodat het over de rand van het soufflévormpje komt. Druk het aan. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk het met het opgeklopte ei.
  • Bak de pasteitjes 20 minuten in de oven, of tot het deeg knapperig en goudbruin is.

Notities

Serveren met salade en brood en een goed glas witte wijn.
Wijnsuggestie: Chenin Blanc – Zuid-Afrika.