Torta di noci
Torte di noci, ook wel bekend als "walnotentaart," is een Italiaanse taart die, zoals de naam al aangeeft, walnoten als hoofdingrediënt heeft. Het is een rijke en smaakvolle taart die vaak een heerlijke, nootachtige smaak en een vochtige textuur heeft.De basis van de taart bestaat meestal uit een mix van gemalen walnoten, suiker, eieren en soms bloem. Er zijn verschillende variaties, waarbij sommige recepten een beetje bloem gebruiken om de structuur te verbeteren, terwijl andere recepten helemaal geen bloem bevatten en volledig op de walnoten vertrouwen.Ik heb vertrouwen in deze kleine hersentjes!
Ingrediënten
- 1 citroen
- 8 grote eieren of 10 kleine eieren
- 300 gr suiker
- 240 gr walnoten
- 1 kruidnagel
- 1 tl kaneel
- 160 gr broodkruim eventueel neutrale paneermeel
- 50 gr boter
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 180 graden.
- Rasp de schil van een citroen
- Splits 6 van de grote eieren en bewaar de dooiers en eiwitten apart.
- Doe de walnoten met de suiker, kruidnagel, kaneel, citroenrasp en broodkruim in de keukenmachine en maal dit fijn. Plaats in de koellkast.
- Beboter de een springvorm (24 cm) en strooi wat broodkruim in de vorm. Schud het overtollige kruim eruit.
- Klop de eiwitten stijf in een ruime kom. Let erop dat de garde en kom vetvrij zijn. Zet koud weg.
- Haal het walnotenmengsel uit de koelkast en doe de boter erbij en voeg als laatste de 2 hele eieren en alle eidooiers toe.
- Laat het 1 minuut in de keukenmachine draaien totdat er een dik beslag ontstaat. Voeg een ei toe als het mengsel te dik is.
- Vouw heel voorzichtig met zo min mogelijk beweging de eiwitten door het beslag.
- Stort het mengel in de beboterde springvorm en bak de taart (maximaal) 35 minuten in het midden van de oven. Controleer met een houten prikker. Het binnenste moet nog "nat" zijn.
- Haal de taart uit de oven en laat een half uur afkoelen. Snijd de taart in punten.
Notities
Serveer met slagroom en/of bolletje ijs.