Aardappelgratin
Aardappelgratin, ook wel bekend als "gratin dauphinois" in het Frans (Franse regio Dauphiné), is een heerlijk en klassiek gerecht dat voornamelijk bestaat uit dunne plakjes aardappel, room, knoflook en kaas. Het is een troostrijke schotel die perfect past bij verschillende hoofdgerechten of op zichzelf kan worden genoten.
Ingrediënten
- 500 gr vast kokende aardappels
- 2 dl slagroom
- 2 dl crème fraîche
- 1 teen knoflook
- 1 takje tijm
- 100 gr belegen kaas
- 2 eieren
Instructies
- Aardappels schillen en 5 minuten koken, af laten koelen, raspen tot dunne plakjes en door 2 opgeklopte eieren halen.
- Met een garde de slagroom, crème fraîche, teen knoflook, tijm, kaas en peper en zout mengen.
- In een beboterde grote ovenvaste schaal een laagje aardappel dakpansgewijs leggen.
- Giet hierover een laagje van het slagroom mengsel. Laagje aardappel, laagje slagroommengsel, etc.
- Eindig met het slagroom mengsel met hierover extra kaas.
- 1 uur in de oven op 175 graden. Bij hete lucht stand 10 graden lager.
Notities
Aardappelgratin is een veelzijdig gerecht dat goed past bij vleesgerechten zoals gebraden kip, biefstuk of lamsvlees. Het is ook een favoriet bij feestelijke diners vanwege de rijke en bevredigende smaak.