Tjin’s kippenstoof
Dit is een familierecept en het favoriete gerecht in huize Tjin (Amsterdamse familietoko). Ik begrijp wel waarom. De kinderen krijg ik hiermee echt op de banken! Qua smaak kun je een kruidige balans tussen zoet en zout verwachten met een heerlijke malse kip die zo van het bot valt.
Ingrediënten
- 1200 gr kippenbouten
- 2 uien
- 1 bol knoflook ja, je leest het goed!
- 2 tomaten
- 1 gember 5-7 cm
- 20 gr bladselderij evt. koriander
- 1 el 5 spice poeder essentieel!
- donkere sojasaus
- zoete ketjap
- 1 Madam Jeanette of Adjuma peper
- 1 maggiblokje
- 500 ml water
- 1 tl zout
Instructies
- Maak de kip schoon en hak dit in grove stukken. Let op: hak de kip niet te klein! Snijd de uien, knoflook en gember in kleine stukjes en fruit ze in de pan met wat olie.
- Marineer de kip vervolgens in donkere sojasaus, doe de kippenbouten in de pan en bak ze bruin, maar niet gaar. De kip gaan we namelijk gaar stoven.
- Voeg de 5 spice poeder en een scheutje ketjap manis toe aan de kip in de pan. Doe er daarna ook de gesneden tomaten, gesneden bladselderij en een snufje zout bij.
- Leg vervolgens de adjuma/madam jeanette peper op het geheel en voeg tot slot een maggiblokje en een kopje water toe.
- Breng het geheel aan de kook en doe de deksel op de pan. Laat het geheel voor 45 minuten stoven op laag vuur.
- Ondertussen kun je de jasmijn rijst koken
- Als de kip na 45 minuten klaar is haal je deze eruit en is het heerlijk deze onder de grill (kant met vel omhoog) krokanter te krijgen.
- De saus indien noodzakelijk verder inkoken en de (gegrilde) kip voor serveren overgieten.
Video
Notities
Dit gerecht serveren met witte jasmijn rijst en kousenband of snijbonen. De zoetzure komkommer en een roti passen er ook prima bij.