Crema Catalana

Crema Catalana

Crema Catalana is een heerlijk traditioneel dessert uit Catalonië, een regio in Spanje. Het lijkt veel op de Franse crème brûlée, maar er zijn een paar verschillen die het uniek maken.
Het belangrijkste verschil is dat Crema Catalana wordt gemaakt met melk in plaats van room, wat het lichter maakt. De smaak wordt verrijkt met citroenschil en kaneel, wat het een frisse en kruidige smaak geeft. Het dessert wordt vaak geserveerd in een aardewerken schaaltje.
Een ander kenmerk is de krokante karamellaag bovenop, die wordt gemaakt door een laagje suiker te karamelliseren met een hete brander of onder de grill. Dit zorgt voor een heerlijk contrast tussen de zachte, romige vulling en de knapperige bovenkant.
Crema Catalana wordt traditioneel gegeten op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef, maar het is tegenwoordig het hele jaar door populair in heel Spanje en daarbuiten. Het is een echt stukje Catalaanse cultuur en een traktatie die je niet mag missen als je ooit in die regio bent!
Gang Nagerecht
Keuken Spaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 dl volle melk
  • 2 1/2 dl room
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 100 gr suiker
  • 5 eierdooiers
  • 4 el rietsuiker

Instructies
 

  • Merg uit het vanillestokje schrapen. Het stokje aan de melk toevoegen. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen. Langzaam laten afkoelen.
  • Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven. Al roerend de room erbij gieten. Eierdooier en vanillemerg erbij en ongeveer 3 minuten kloppen met de staafmixer.
  • Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten, au-bain-marie, in een oven van 120 graden C., gaar laten worden, afgedekt met aluminiumfolie.
  • Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.

presentatie

  • De crema Catalana bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brûlée-brandertje laten karamelliseren. Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème koud blijft.

Notities

¡buen provecho