Doperwtensoep
Ingrediƫnten
- 100 gr licht gerookte spekplakjes bij voorkeur Ventrech uit de Elzas, zwoerd verwijderd
- 2 sjalotten fijngesneden
- 2 el olijfolie
- 400 gr doperwten in de peul gedopt
- 2 el droge witte wijn
- 1 liter lichte kippenbouillon
- zeezout en versgemalen peper
- 1 dl slagroom
Instructies
- Houd 4 plakjes spek apart en snijd de rest fijn. Verhit de stukjes spek met de sjalotjes en olie in een pan tot de spek gaat sissen en smoor ze vervolgens circa 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de erwten toe en smoor alles nog 2-3 minuten. Schenk de wijn erbij en roer tot deze verdampt is.
- Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en zet op laag vuur. Laat de soep 15 minuten zachtjes sudderen. Pureer hierna in de keukenmachine en druk hem met een pollepel door een fijne zeef. Laat de soep afkoelen.
- Grill intussen de plakjes spek tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
- Breng de afgekoelde soep op smaak. Schep de room erdoor. Breng opnieuw op smaak.
- Doe de soep in kommen. Besprenkel er nog wat room op en garneer met plakje spek.