Eendenborst gemarineerd in rode wijn

Eendenborst gemarineerd in rode wijn

De vraag is vaak: een tamme of wilde eend? Het vlees van de wilde eend is magerder omdat deze door veel beweging een goede bloedsomloop heeft. Tamme eenden worden gehouden in een stal (vaak met uitloop waarbij er eisen gesteld worden aan het dierenwelzijn). De smaak van het vlees is ten opzichte van wilde eend wat neutraler, maar alsnog erg smaakvol. Tamme eend is het gehele jaar verkrijgbaar.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

marinade

  • 2 dl rode wijn
  • 1 dl rode port
  • 1/2 dl crème de cassis
  • 1 takje rozemarijn of 2 theelepels gedroogd
  • 3 el olie
  • peper en zout

vlees

  • 2 grote eendenborstfilets totaal 400 gr
  • 75 gr koude boter
  • 3 el bosbessenjam
  • 100 gr blauwe bessen

Instructies
 

voorbereiding

  • Breng de ingrediënten voor de marinade aan de kook. Laat deze volledig afkoelen.
  • Snijd in het vel de eendenborstfilets met een scherp mes een ruitmotief.
  • Leg ze in een schaal, schenk de afgekoelde marinade erover en marineer (afgedekt) een dag in de koelkast.

bereiding

  • Haal de eendenborstfilets circa 1/2 uur voor het bereiden uit de koelkast en dep droog met keukenpapier.
  • Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de drooggedepte eendenborstfilets eerst circa 10 minuten op de velkant.
  • Bak ze nog 5-8 minuten op de andere kant.
  • Houd het vlees warm in aluminiumfolie.
  • Schenk de marinade met de bosbessenjam in de pan en breng aan de kook. Kook deze in totdat het stroperig wordt. Klop de rest van de koude boter stukje voor stukje door de jus. Breng telkens even flink aan de kook.
  • Roer er wat peper en zout en de blauwe bessen door.
  • Serveer de jus bij de eendenborstfilets.

Notities

Lekker met bijvoorbeeld krieltjes en spruitjes. Maar ook heel verrassend met tagliatelle en peultjes.