Gehaktbal
Als een van de allersimpelste versnaperingen geniet een gehaktballetje weinig aanzien. Veel gehaktballen worden kant en klaar gekocht bij de slager of in de supermarkt uit het diepvriesvak gewipt waarna de magnetron de rest doet. Want het maken van een adequate bal is een kunst die lang niet iedereen onder de knie heeft. Het vergt aandacht en verstand van wat er in de pan gebeurt en het is zeker niet makkelijker dan het bakken van een biefstukje.
Ingrediƫnten
- 300 gr rundergehakt
- 300 gr half om half gehakt
- 100 gr boter
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 sneedjes witbrood
- 100 ml melk
- 1 ei
- snuifje nootmuskaat
- 1 el mosterd
- 1 el tomatenketchup
- 1 tl sambal
- 1 tl zeezout
- beschuitjes voor als het te nat is
- 2 el bloem
- 1 el Parmezaanse kaas
- 1 pot fond
Instructies
- Fruit de ui totdat ze zoetig wordt en voeg daarna kort de knoflook toe.
- Laat dit afkoelen.
- Haal de korsten van het witbrood en week ze in de melk totdat ze volgezogen maar niet kletsnat zijn
- Meng het gehakt met het geweekte witbrood en het ei. Voeg naar smaak de mosterd, de ketchup, het pepertje en de Parmezaanse kaas toe.
- Voeg vervolgens het mengsel van sjalot en knoflook toe. Kneed alles goed door.
- Draai met natte handen platte `ballen` en bak deze in boter.
- Bak de ballen rondom goed bruin. Let op; ze kunnen zacht zijn dus gebruik bij voorkeur twee grote lepels om te keren.
- Doe wat heet water (of rode wijn)) in de pan en maak jus door de aanbaksels goed los te roeren. Voeg vervolgens de fond toe voor de jus en laat het inkoken.
Notities
https://foodtube.nl/de-gehaktbal-een-masterclass/