Kip met mango en kokosrijst
Fusion koken is een culinaire stijl waarbij men ingrediënten, smaken, aroma's, kooktechnieken en kookstijlen uit ten minste twee werelddelen verenigt in één enkel nieuw gerecht. Dit gebeurt niet door de ingrediënten of tradities naast elkaar te plaatsen maar door ze samen te smelten. Daarbij worden de ingrediënten soms heel anders benut dan in de originele keuken.
Ingrediënten
kokosrijst
- 2 koppen basmatirijst ongeveer 250gr
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook geperst
- 2 lente-uitjes
- 1 blik kokosmelk 400 ml
masala saus
- 350 gr kippendijfilet
- 1 rode paprika
- 1 grapefruit
- 1 limoen
- 1 mango niet al te rijp
- 1 rode ui
- 1 el garam masala
- 3 el rode currypasta bijv. Patak
- 2 el gerookte amandelen
- 2 el bieslook fijngesneden
Instructies
kokosrijst
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes en versnipper de knoflook.
- Verhit wat olijfolie in een casserole en fruit hierin ui en knoflook even aan. Doe de rijst erbij en roer goed om.
- Schenk dan de kokosmelk erbij en vul aan met nog een flinke kop water.
- Zout de rijst, zet het vuur laag en laat de rijst met deksel op de pan in ongeveer een kwartier gaar worden.
- Bepaal zelf met vocht of je het droog of smeuïg wil.
masala saus
- Verhit olijfolie in een andere pan met dikke bodem en fruit de versnipperde rode ui hierin aan.
- Bak de in kleine blokjes gesneden paprika even mee en pers een teentje knoflook erboven uit.
- Doe de in stukjes gesneden kipfilet erbij en laat dit al roerend even goed doorbakken tot de kip verkleurd is.
- Roer de pasta los met het sap van 1 limoen en en roer de garam massala hierdoor.
- Voeg de in stukjes gesneden mango toe en laat dit met deksel op de pan even pruttelen (5 minuten). Dit is afhankelijk van hoe rijp de mango is. Is de mango rijp doe deze dan bij de volgende stap met de grapfruit erbij.
- Doe op het laatst de in partjes gesneden en ontvelde grapefruit erbij. Hoe grapefruit partjes snijden?
- Maak op smaak met zout en peper.
Notities
Doe de rijst in 2 kommen en schep de mango-kip eroverheen. Garneer met fijngesneden bieslook en wat fijngehakte gerookte amandelen.