Ossobuco
Ossobuco (ook: osso buco) is een bekend Italiaans vleesgerecht. Ossobuco kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels.
Ingrediënten
- 4 kalfsschenkels 4 á 5 cm dik
- 1 el bloem
- zout en peper
- 3 el olijfolie
- 150 gr coppa in reepjes of spekjes
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 1 bleekselderij
- 1,5 dl witte wijn
- 3/4 liter kippenbouillon
- 1 citroen of sinaasappel rasp van schil
- 4 el peterselie fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij
- 4 tenen knoflook
- 100 gr shiitake
- 1 el rozemarijn
- 1 tl venkelzaadjes
- 2 el mosterd
Instructies
- Oven voorverwarmen op 150 graden.
- Ui fijn snijden.
- Schil van citroen of sinaasappel raspen.
- Peterselie fijn snijden.
- Bleekselderij fijn snijden.
- Kalfsschenkels met zout en peper inwrijven, met bloem bestrooien en in een ruime pan in hete olie in 5 tot 10 min. bruin bakken.
- Schep ze uit de pan.In achter gebleven braadvet coppa, ui, knoflook, wortel, bleekselderij, shiitake, rozemarijn en venkel ongeveer 10 minuten bakken.
- Kalfsschenkels weer in de pan leggen en het groentemengsel erover heen scheppen.
- Schenk de wijn erbij en laat dit voor een groot deel verdampen.
- Voeg nu de bouillon en citroen of sinaasappelschil toe,zo totdat het vlees onder staat.
- Goed aan de kook brengen. Zet de pan afgedekt in het midden van de oven (je kan hiervoor ook een ovenschaal gebruiken).
- Ossobuco ongeveer 2 uur zachtjes laten stoven.
- Kalfsschenkels uit de pan nemen en warm houden.
- Mosterd aan saus toevoegen en nog 5 min. laten koken.
- Schenkels terug in pan leggen. Nog even verwarmen en voor serveren peterselie erover strooien.
Notities
Lekker met risotto en Parmezaanse kaas.