Paella Valenciana
De keuken van Valencia telt vele rijstgerechten, maar er mag er maar één paella Valenciana heten. De originele versie van dit beroemde gerecht bevat kip, konijn, gároffo (bleke reuzenbonen) en ferráura (een soort snijbonen).
Equipment
- paellapan (paellera)
Ingrediënten
- 6 tenen knoflook fijngehakt
- 2 el peterselie fijngehakt
- 1/2 tl saffraandraadjes
- zeezout
- versgemalen peper
- 1 kilo kippendijen en/of -pootjes
- 250 gr pijlinktvis schoongemaakt, in stukjes van 1-1,5 cm gesneden en de tentakels gehalveerd
- 250 gr zeeduivel of andere stevige vis ontveld en in blokjes
- 12 grote garnalen ongepeld
- 24 mosselen schoongemaakt
- 125 gr chorizo bij voorkeur zoete, in stukjes van 1 cm
- 1,5 liter kippenbouillon of visbouillon
- 8 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 rode paprika in reepjes
- 2 middelgrote tomaten fijngesneden
- 50 gr erwten diepgevroren of vers
- 2 tl paprikapoeder bij voorkeur Spaans pimentón
- 700 gr kortkorrelige paellarijst
- 1 citroen in parten
Instructies
- Snijd de kip met hakmes in stukken van 5 cm. Bestrooi alles met zout.
- Maak de bouillon en houd tegen de kook aan.
- Verwarm een gasoven voor tot 200°C.
- Verhit 6 eetlepels olijfolie in een paellapan (paellera) met een doorsnede van 40 cm, zet hem zo nodig op twee branders.
- Bak de kip bij hoge temperatuur in een minuut of 5 bruin (maar niet helemaal gaar), keer de stukken een keer. Doe die over op een bord.
- Doe de resterende 2 eetlepels olie in de pan. Meng hier de ui, knoflook, gehakt rode paprika door en laat dit iets zacht worden. Roer de tomaten erdoor, laat die 2 minuten pruttelen en roer de paprikapoeder, verkruimelde saffraandraadjes, peterselie en de rijst erdoor.
- Schenk de warme bouillon erbij en breng dit aan de kook. Maak het op smaak af met zout en peper.
- Voeg de inktvis, zeeduivel, chorizo en de erwten toe laat die een minuut of twee pruttelen tot de rijst niet langer soepachtig is, maar er toch nog voldoende vocht over is om de rijst te garen.
- Schik kip, garnalen, de reepjes paprika en de mosselen op de rijst en zet de pan in de oven 10 tot 12 minuten. Zet de pan dan op een warme plek, dek hem af met een schoon vochtige theedoek en laat hem 5 tot 10 minuten staan tot de rijst gaar genoeg is.
- Garneer dan met partjes citroen.