Sis köfte met yoghurtsaus

Sis köfte met yoghurtsaus

Sis köfte (of şiş köfte) is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit gegrilde gehaktballen op een spies, vaak geserveerd met yoghurtsaus. Dit gerecht is populair in Turkije en omliggende regio's vanwege zijn smaakvolle combinatie van kruiden, vlees en frisse saus.

Equipment

  • 4 barbecue pennen of houten satéstokjes
  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • 2 sjalotjes
  • 1/2 zakje verse peterselie
  • 500 gr lamsgehakt
  • zout en versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 1/2 tl komijn djinten
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 el paprikapoeder
  • 2 1/2 dl Bulgaarse Yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje munt
  • 4 pitabroodjes

Instructies
 

  • Sjalotten pellen en snipperen. Peterselie boven kom fijn knippen. Gehakt mengen met sjalotten, zout, peper, nootmuskaat, komijn, kaneel, paprikapoeder en peterselie. Van mengsel 8 vingerlange worstjes vormen en steeds 2 worstjes aan spiesen rijgen.
  • In kom yoghurt schenken, knoflook pellen en boven kom uitpersen. Munt erboven fijn knippen. Op smaak brengen met zout en peper. Saus ca. 10 minuten laten intrekken.
  • Rooster bekleden met aluminiumfolie en inprikken met spies. Spiesen op aluminiumfolie op barbecue in 10 à 15 minuten rondom bruin en gaar roosteren.
  • Broodjes in stukken even op barbecue leggen. Brood en yoghurtsaus erbij serveren.
  • Serveren met gegrilde tomaten en gegrilde Turkse pepers of tomatensalade en rijst of Bulgar.