Zalm Teriyaki op Japanse salade

Zalm Teriyaki op Japanse salade

Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japanese
Porties 4

Ingrediënten
  

vis

  • 4 zalmfilets à 150 gram mag ook één stuk van 600 gram
  • 1 dl sake of anders medium dry sherry
  • 1 dl Japanse sojasaus
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 bosuitje om te garneren

salade

  • 1/2 Chinese kool in dunne reepjes
  • 300 gr rettich door de grove rasp
  • 2 el rijstazijn
  • 4 el arachideolie
  • 1 el sesamzaad
  • zout en versgemalen witte peper
  • 1/2 bakje  tuinkers

Instructies
 

salade

  • Bak de sesamzaadjes kort in een licht geoliede pan om de smaak vrij te laten komen.
  • Emulgeer in een kom de azijn met de olie en zout en peper naar smaak tot een dressing.
  • Knip de tuinkers erover. Schep de Chinese kool en de rettich (bevat veel vocht die je er bij voorkeur uitknijpt) er voorzichtig door.
  • Schep de Chinese kool en de rettich er voorzichtig door.
  • Strooi het sesamzaad erover.
  • Laat de salade minimaal 30 minuten staan om in te laten trekken.

vis

  • Meng in een maatbeker de sake, Japanse sojasaus met de bruine suiker, los de suiker al roerende op.
  • Verwarm in een koekenpan met een beetje olie goed heet.
  • Bak de zalmfilets op de huid.
  • Blus de zalmfilets met het suiker-soja-sake-mengsel.
  • Verwarm ze circa 10 minuten op matig hoog vuur.
  • Eventueel de pan afdekken en regelmatig het vocht over de zalm scheppen. Hierdoor hoeft de zalm niet gedraaid te worden.
  • Na tien minuten is het vocht verdampen tot de zalmfilets omhuld zijn met een dikke saus en is de zalm gaar.
  • Schep de salade op 4 borden en leg de zalmfilets met saus erop. Garneer met ringetjes bosui..

Notities

Geef niet alleen de zalm sake, maar jij hebt ook verdiend! Sake is het lekkerst als het even au bain-marie wordt opgewarmd tot 30 graden.
Serveren met sushirijst.
Trefwoord rettich, zalm