Ga terug
Coquille
Afdrukken

Coquilles afgeblust met pastis

Het is jammer dat die coquilles zo kostbaar zijn want anders zou ik ze dagelijks kunnen eten. Waar je vroeger alleen in de sterrenrestaurants coquilles kon bestellen liet de Keuringsdienst van Waarde dit seizoen zien dat deze delicatesse tegenwoordig ook ‘voor een prikkie’ in het vriesvak van de Lidl ligt. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat was het ook. De coquilles bleken geen coquilles te zijn maar andere zeevruchten en waren een kwart van het formaat van een normale coquille.
Die ene keer dat ik ze dan eet doe ik het goed, ik koop ze vers bij de visboer of op de markt. De versheid, de structuur en de ietwat zoetige smaak van coquilles die net uit de schelp komen, maken dit product zo lekker.
Voor dit chique voorgerecht heb je weinig ingrediënten nodig en je klust het snel in elkaar maar je maakt er bovenal veel indruk mee!
Zoals de Franse chefkok Paul Bocuse zijn succes al verklaarde: Le beurre… Dat is wat deze saus zo goed maakt. In combinatie met het anijsachtige van de Pastis en het knapperige en scherpe van een lente uitje past dit bijzonder goed bij elkaar. Maar ja, erg mager is dit niet. Mocht je een beetje op je lijn willen letten, lik dan dus niet je bord schoon.
Nog een laatste tip: laat de saus niet te heet worden en doorkoken, dan schift het.
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 12 coquilles St. Jacques kleine versie, 2 p.p.
  • 75 gram roomboter
  • 75 ml Pastis
  • 4 eetlepels crème fraîche bezuinig hier niet op, kies bijvoorbeeld Isigny Sainte Mère Crème. Dit maakt echt het verschil.
  • 1 bosuitje julienne gesneden

Instructies

  • Spoel de coquilles af onder stromend water (anders zijn ze bitter) en laat ze uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de coquilles in 3 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur goudbruin.
  • Voeg de pastis toe en flambeer! Dit doe je door de pan schuin te houden en de vlam in de pan te laten komen of door de pastis aan te steken met een aansteker. Zet de afzuigkap uit en ga niet boven de pan hangen  !!
  • Laat de vlam kleiner worden en leg een deksel op de pan om de vlammen te doven.
  • Neem de coquilles uit de pan en houd ze even warm in aluminiumfolie.
  • Voeg de crème fraîche toe en roer tot een gebonden saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de coquilles over de borden en schep de saus eromheen en garneer met de bosui.

Notities

Serveer met landbrood want de saus is verrukkelijk!