Phad Thai
Phad Thai, ook bekend als Pad Thai, is een van de meest iconische gerechten uit de Thaise keuken. Het is een roergebakken noedelgerecht dat bekend staat om zijn balans van zoete, zure, zoute en pittige smaken, typisch voor de Thaise smaakpalet.
Ingrediënten
- 10 steurgarnalen gepeld ader verwijderd
- 200 gr gedroogde rijstnoedels
- 60 ml olie
- 2 grote eieren losgeklopt
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 rode peper fijngehakt
- 2 el palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
- 60 ml limoensap
- 1 el vissaus
- 50 gr geroosterde pinda's grof gehakt
- 3 lenteuitjes in schuine stukjes
- 80 gr taugé
- 3 el koriander
- limoen in partjes
Instructies
- Snijd de steurgarnalen, afhankelijk van de grootte, in drie of vier stukken.
- Bereid de rijstnoedels volgens gebruiksaanwijzing, maar kook zeker niet te ver door.
- Verhit de olie in een wok tot hij begint te walmen. Voeg de chilipeper toe en daarna het losgeklopte ei en bak het 30 seconden. Roer het om en breek het ei in stukjes.
- Voeg de knoflook en steurgarnalen toe en bak alles al roerend 15 seconden.
- Voeg de suiker, het limoensap en de vissaus (doe hier voorzichtig mee aangezien het een zeer uitgesproken smaakt heeft) toe en bak het mengsel al roerend 15 seconden
- Voeg de noedels, 3 el pinda's, de taugé en de lente-ui toe. Schep alles in de wok om tot het goed heet is en bak het vervolgens 30 seconden.
- Schep het gerecht in een schaal of direct op de borden en bestrooi het met de rest van de pinda's en de koriander.
- Serveren met partjes limoen of citroen.
Notities
Variatie: Andere rauwe garnalen, kleine sint-jakobsschelpen.