Stoofpot met bokbier

Stoofpot met bokbier

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 800 gr sukadelappen of riblappen 250
  • 250 gr pompoenblokjes
  • 100 gr spekjes uitgebakken
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 tl mosterd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 2 uien in halve ringen
  • 2 winterwortelen schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 1 flesje bokbier
  • 1 klein blikje tomatenpuree of krachtige kleine tomaatjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el appelstroop
  • 3 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd allereerst het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Bestrooi het vlees vervolgens met peper, zout en bloem. Schep het dan even goed door elkaar.
  • Bestrijk de plakken ontbijtkoek met de mosterd en snijd het vervolgens in stukjes. Zet een braadpan op het vuur en laat goed heet worden. Doe er vervolgens olijfolie in en braad het vlees op hoog vuur aan, totdat het mooi bruin van kleur is.
  • Haal het vlees uit de pan en bak in het achterbleven vocht de ui, knoflook, wortel en spekreepjes even aan. Voeg daarna het vlees weer toe samen met het laurierblaadje, tomatenpuree, ontbijtkoek, appelstroop en het bokbier. Voeg als het nodig is zoveel water toe, totdat het vlees net onder staat. Roer alles vervolgens goed door elkaar en laat het gerecht zo’n 3 uur sudderen. Voeg ongeveer een kwartier voor tijd de pompoenblokjes toe. Dan hebben ze nog een lekkere bite. Mocht je ze graag zachter eten, dan laat je ze wat langer garen.
  • Gebruik je een slowcooker? Volg dan dezelfde stappen, maar gaar de herfst stoofpot dan op de medium stand voor ongeveer 3 uur. Het vlees moet heerlijk mals zijn. Afhankelijk van het gekozen vlees, kan het wat langer nodig hebben. Controleer het gerecht op smaak en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Notities

Neem je er wijn bij (is wel mijn advies) vermijdt dan frisse, jonge, strakke en tanninerijke wijnen . Die doen het minder goed bij een stoofpot. Kies voor soepel rood zoals als een Oostenrijkse zweigelt, pinot noir uit Chili, Franse cru uit Beaujolais als Morgon.