Tausi beef
De Chinese keuken is een breed begrip. Door de grootte van het land zelf vind je veel grote verschillen in eetgewoonten per regio. Over het algemeen heeft deze keuken een milde smaak. Tausi is de Chineese benaming voor een pittige zwarte sojabonensaus. Deze saus is te koop bij een toko. Mijn voorkeur heeft de tausi saus van het merk Lee Kum Kee (Tausi – Black Bean Garlic Sauce)
Ingrediënten
saus
- 300 gr biefstuk
- 10 gr gember vers
- 100 ml bouillon
- 2 el olie
- 1 el Tausi pasta "Black Bean Garlic Sauce" van toko
- 3 lenteuitjes
- 1 groene paprika
- 1 schaaltje babymais
marinade
- 2 el sojasaus
- 1 el Sherry medium
- 1 tl sambal oelek of badjak
- 1 tl maïzena
Instructies
- Snij de biefstuk tegendraads in flinterdunne reepjes. Marineer de biefstuk een kwartier voor het roerbakken met de ingredienten van de marinade.
- Snij de paprika in vieren en daarna in reepjes, de babymais over de lengte in tweeen, de lente-uitjes in kleine reepjes en de gember zeer fijn.
- Laat 1 el olie in de wok zeer heet worden (160 graden = als het begint te walmen). Verwijder het meeste vocht van de marinade (anders mogelijk een vlam in de pan…) en roerbak de biefstuk zeer snel totdat het net van kleur verandert (niet langer!). Doe het vlees apart.
- Doe wederom 1 el olie in de wok. Bak hier in de paprika en de babymais tot deze gaar is. Voeg de lente-uitjes (hou wat achtere voor garnering) en gember toe en bak het kort mee.
- Doe de biefstuk met zijn bakvocht, de bouillon (100ml water met een half runderbouillonblokje) en de ruime el Tausi – Black Bean Garlic Sauce bij de groente. Roer kort (biefstuk moet mals blijven) goed door op hoog vuur.
- Serveer de Tausi beef met witte rijst.
Notities
Dit gerecht moet in zeer hoog tempo gemaakt worden om de biefstuk “zacht” te houden. Enige oefening is noodzakelijk.