Polpette al sugo pomodore

Polpette al sugo pomodore
Polpette al pomodore
Afdrukken

Polpette al sugo

Polpette al sugo is een variatie op de polpette della nonna. De gehaktballetjes zijn in principe hetzelfde, maar deze laat je garen in tomatensaus. Hierdoor blijven ze heerlijk zacht van smaak. Vergeet niet om lekker wat vers brood te serveren bij dit gerecht. Je houdt namelijk gegarandeerd wat saus over, waardoor je 'scarpetta' (je bord schoon maken met brood) kan doen! 
Porties 6

Ingrediënten

  • 500 gr half om half gehakt
  • 50 gr pecorino geraspt
  • 50 gr parmezaan geraspt
  • 100 gr verkruimeld oude brood (evt. beschuit)
  • 1 handje bladpeterselie fijngehakt
  • 1 snuif nootmuskaat
  • 3 eieren losgeklopt
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • olijfolie extra vergine

tomatensaus

  • 1 ui
  • 1 dl olijfolie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode peper in vieren in de lengte
  • 1 liter passata gepureerde tomaten

Instructies

  • Doe voor de gehaktballetjes het gehakt, beide soorten kaas, de broodkruim, peterselie, nootmuskaat en eieren in een kom.
  • Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  • Meng alles goed.
  • Laat het geheel een uurtje in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Neem het koude gehaktmengsel uit de koelkast en draai er gehaktballetjes van ongeveer 2 cm van. Leg de balletjes op een bakplaat.
  • Doe in de oven en bak ze in 15-20 minuten hard. Nagaren doen ze later in de saus.
  • Bak voor de saus op een laag vuur de ui en rode peper 10 minuten in een pan met de olijfolie tot de ui glazig is.
  • Voeg de knoflook toe voor een minuut en niet langer want dan wordt deze bitter.
  • Voeg de passata toe en breng aan de kook.
  • Voeg de gehaktballetjes uit de oven toe en laat het geheel nog een half uur sudderen.
  • Voeg aan het eind de fijngesneden basilicum toe en laat wat achter voor garnering.
  • Besprenkel het voor serveren met de luxe olijfolie en zwarte peper
  • Heerlijk met spaghetti en gebakken groente.