Gehaktbal 2.0

Gehaktbal 2.0
Afdrukken

Gehaktbal 2.0

Als een van de allersimpelste versnaperingen geniet een gehaktballetje weinig aanzien. Veel gehaktballen worden kant en klaar gekocht bij de slager of in de supermarkt uit het diepvriesvak gewipt waarna de magnetron de rest doet. Want het maken van een adequate bal is een kunst die lang niet iedereen onder de knie heeft. Het vergt aandacht en verstand van wat er in de pan gebeurt en het is zeker niet makkelijker dan het bakken van een biefstukje.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4
Auteur Pieter Damen

Ingrediënten

  • 3 ons kalfs of gemengdgehakt
  • 2 el sneetjes witbrood
  • 100 ml melk
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 1 el scherpe mosterd
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 gedroogd pepertje
  • 1 el Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 sjalotje fijn gesneden
  • 1 knoflookteentje

Instructies

  • Voorbereiding
  • - fruit het sjalotje en de knoflook (tot glazig
  • - laat dit afkoelen
  • - haal de korsten van het witbrood en week ze in de melk totdat ze volgezogen maar niet kletsnat zijn
  • - klop een half eitje los
  • Bereidingswijze
  • Meng het gehakt met het geweekte witbrood en het ei. Voeg naar smaak de mosterd, de ketchup, het pepertje en de Parmezaanse kaas toe.
  • Voeg vervolgens het mengsel van sjalot en knoflook toe. Kneed alles goed door.
  • Draai met natte handen platte `ballen` en bak deze in boter.
  • Als de ballen gaar zijn, leg ze dan afgedekt op een bord/schaal.
  • Doe het kookvocht in een bakje en zet even in de vriezer.
  • Doe wat heet water in de pan en maak jus door de aanbaksels goed los te roeren. Voeg vervolgens het kookvocht weer toe evenals het vleessap van de gehaktballen.