Merengue met kastanjecrème

Merengue met kastanjecrème
Afdrukken

MERENGUE MET KASTANJECRÈME

Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • snufje zout
  • 220 gr fijn kristalsuiker
  • 1 tl maïzena gezeefd
  • 1 tl witte azijn
  • 1 tl vanille-aroma
  • 300 ml slagroom
  • 200 ml Irish Cream likeur bijv. Bailey's
  • 100 gr gezoete kastanjepuree
  • sap van 1/2 citroen
  • poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • 1. Verwarm de oven voor op 110 graden. Vet een rechthoekige bakvorm van ongeveer 26 x 36 cm in en bekleed het met een vel bakpapier, dat je iets over de rand laat hangen.
  • 2. Klop de eiwitten met het zout tot zachte pieken. Voeg de helft van de suiker toe en klop de eiwitten stijf. Klop er geleidelijk de rest van de suiker door en mix nog 3 minuten tot een glanzend stevig schuim. Spatel er de maïzena, azijn en vanille-aroma door.
  • 3. Spreid het schuim uit in de bakvorm en bak het 1 uur en 15 minuten tot het stevig aanvoelt, maar niet kleurt. Laat de merengue volledig afkoelen, neem uit de vorm en snijd voorzichtig in drie rechthoeken van gelijke grootte.
  • 4. Klop de slagroom. Net voordat het stijf begint te worden de likeur en kastanjepuree toevoegen. Klop het hierna tot een dik mengsel. Roer de citroensap erdoor.
  • 5. Houd de mooiste merengue apart voor de bovenkant. Bestrijk de andere twee met het kastanjemengsel. Stapel ze op elkaar en dek ze af met de laatste meringueplak.
  • 6. Bestuif met de poedersuiker en serveer.

Notities

Als er barstjes in de merengue plakken komen tijdens het bakken, niks aan de hand. Het poedersuikerlaagje verhult kleine schoonheidsfoutjes.