Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep
Ossenstaartsoep
Afdrukken

Ossenstaartsoep

Er worden verschillende verhalen verteld over het ontstaan van ossenstaartsoep, maar hoogstwaarschijnlijk vindt de soep zoals wij hem kennen zijn origine in Frankrijk. Tijdens de Franse revolutie zorgde het politieke tumult voor veel armoede onder de Franse bevolking. Ook onder de edelen en de aristocraten. Tijdens deze periode werden de staarten niet verwijderd van de huiden die naar looierijen werden gestuurd.
Bij de looierij werden de staarten van de huid gesneden en op een grote hoop gegooid. Een edelman die op een dag langs de looierij liep, kreeg het idee om soep te trekken van dit afvalvlees. Het werd een groot succes. In Engeland werd de soep snel populair toen veel Fransen naar dat land emigreerden. Andere soorten ossenstaartsoep zijn ontstaan in Amerika ten tijde van de slavernij en in China, waar de traditie om niets van een dier te verspillen al veel langer bestaat. Je koopt ossenstaarten bij de slager of groothandel.
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • klontje boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 stukken ossenstaart
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 uien in de schil in kwarten
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode peper zonder de zaadjes in reepjes
  • 1 theelepel paprikapoeder gerookte
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 liter vlees- of maggibouillon lichte versie om de eigen bouillon te overheersen
  • 50 ml Madeira
  • verse peterselie om te garneren

Instructies

  • Haal de ossenstaartstukken door de bloem en druk aan.
  • Verwarm een grote pan op het vuur en voeg een beetje olijfolie en eventueel een klontje boter erbij.
  • Bak de ossenstaart rondom bruin.
  • Roer de ui, paprikapoeder, tomatenpuree en reepjes rode peper erdoor.
  • Wanneer alles een beetje aangebakken is leg je de laurierblaadjes erbij.
  • Schenk de bouillon en Madeira erbij.
  • Breng de soep rustig aan de kook en draai het vuur zacht.
  • Laat de ossenstaartsoep met een deksel schuin op de pan voor ongeveer 2,5 uur zachtjes pruttelen totdat het vlees mals is en van het bot valt.
  • Haal de botten van de ossenstaart uit de pan en laat ietsje afkoelen.
  • Zeef de soep.
  • Pluk het vlees van het bot en doe het vlees terug in de soep.
  • Indien nodig verdun je de soep een beetje met wat water of extra bouillon.
  • Schep de ossenstaartsoep in kommen en garneer met fijngehakte peterselie.
  • Serveer er eventueel een stevig plak brood bij. En wellicht nog wat meer Madeira (my dear)?

Notities

Als je nog bleekselderij, wortel, selderij mocht hebben, trek dat dan mee in de soep. Hiermee krijgt de ossenstaartsoep nog meer diepgang.