Tag: Soep

Goulash

Goulash

Wanneer we naar de oudste recepten gaan bestonden de ingrediënten slechts uit vlees en uien, later zijn daar aardappelen en paprikapoeder aan toegevoegd maar daar hadden we eerst Columbus voor nodig die in 1492 Amerika ontdekte en daarmee de aardappelen en de paprika. In de 

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Er worden verschillende verhalen verteld over het ontstaan van ossenstaartsoep, maar hoogstwaarschijnlijk vindt de soep zoals wij hem kennen zijn origine in Frankrijk. Tijdens de Franse revolutie zorgde het politieke tumult voor veel armoede onder de Franse bevolking. Ook onder de edelen en de aristocraten. 

Aspergesoep met ham

Aspergesoep met ham

 

Afdrukken

Aspergesoep met ham

Gang Voorgerecht
Keuken Hollands
Porties 6
Auteur leukerecepten

Ingrediënten

  • 700 gr witte asperges geschild
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 200 ml kookroom of slagroom
  • 80 gr bloem
  • 70 gr boter
  • 150 gr reepjes beenham
  • 2 eieren
  • verse peterselie om te garneren
  • 2 sjalotjes

Instructies

  • Snijd de asperges in stukken. Kook ze 5 minuten in ongeveer 1,5 liter water en laat daarna nog 10 minuten nagaren in het water. Kook de eitjes in 8 minuten gaar in een pannetje met water. Hak de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes hierin aan. Voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot een roux en laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen. Giet de asperges af en vang al het kookvocht op. Los de bouillonblokjes op in het het kookvocht van de asperges. Giet dit beetje bij beetje bij de roux en blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Als alle bouillon is toegevoegd roer je de kookroom er door en voeg je de gekookte asperges toe. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel een snufje peper en/of zout toe. Voeg de hamreepjes (gedeeltelijk) toe aan de soep. Schep de soep in borden en garneer met stukjes ei, hamreepjes en wat fijngehakte peterselie.
Komkommer-meloensoep met gerookte Hollandse garnalen

Komkommer-meloensoep met gerookte Hollandse garnalen

Afdrukken

KOMKOMMER-MELOENSOEP MET GEROOKTE HOLLANDSE GARNALEN

Porties 4

Ingrediënten

  • 100 ml witte wijn
  • 1 gedroogd Spaans pepertje
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 2 komkommers in stukken gesneden met schil zonder uiteinden
  • 1 rijpe galiameloen in stukken zonder schil en pitjes
  • 300 gr gerookte Hollandse garnalen eventueel gerookte zalm
  • 150 ml crème fraîche
  • mespunt versgeraspte nootmuskaat
  • 1 el groene olijfolie

Instructies

  • 1. Kook de wijn met het pepertje en het citroengras zachtjes in tot de helft, zeef en bewaar de wijn.
  • 2. Pureer de meloen en komkommers met de ingekookte wijn tot het mengsel vloeibaar en heel fijn is, breng op smaak met zout en peper.
  • 3. Meng de garnalen met de crème fraîche en breng het op smaak met zout en peper.
  • 4. Schenk de soep in en schep een volle lepel garnalencrème in het midden.
  • 5. Garneer met nootmuskaat en een paar druppels olijfolie.

Notities

Wijnsuggestie: Duitse reisling spälese of een chenin uit de Loire.
Doperwtensoep

Doperwtensoep

Dit is een lichte, romige soep die alle goede eigenschappen in zich verenigt: een aantrekkelijke kleur, een zijdezachte structuur en een heerlijke frisse smaak.

Stiltonsoep

Stiltonsoep

Afdrukken

STILTONSOEP

In Engeland is Stilton kaas, een romige blauwkaas, bijzonder populair in de donkere maanden en wordt in het algemeen puur gegeten met een glaasje goede port ernaast.
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 4 dikke preistelen
  • 200 gram Stilton
  • 750 ml groentebouillon 2 blokjes
  • 2 el olijfolie
  • Zware peper
  • Garnituur

Instructies

  • Verhit de olijfolie en bak de sjalotjes glazig. Was de fijngesneden prei door deze over de lengte net iets boven de onderkant open te snijden. Zo kan je goed tussen de lagen komen waar "altijd" grond in zit. Laat de prei uitlekken en snij het in stukjes van 2 cm. Doe de prei in de pan en even op hoog vuur tot de prei ook glazig is en het hangende vocht verdampt is (even goed aanzetten in keukentaal).
  • De bouillon toevoegen. Een paar maal draaien met de pepermolen. 10 minuten door laten koken en daarna in de blender de soep pureren net zolang de soep romig begint te worden. Tot slot de Stilton toevoegen en wederom mengen met de blender. Verder op smaak brengen met zwarte peper en serveren.

Notities

Bij opdienen kunt u het garneren met bijvoorbeeld gesneden palingfilet, uitgebakken pancetta of een eetlepel crème fraîche.