Stiltonsoep

Stiltonsoep
Afdrukken

STILTONSOEP

In Engeland is Stilton kaas, een romige blauwkaas, bijzonder populair in de donkere maanden en wordt in het algemeen puur gegeten met een glaasje goede port ernaast.
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 4 dikke preistelen
  • 200 gram Stilton
  • 750 ml groentebouillon 2 blokjes
  • 2 el olijfolie
  • Zware peper
  • Garnituur

Instructies

  • Verhit de olijfolie en bak de sjalotjes glazig. Was de fijngesneden prei door deze over de lengte net iets boven de onderkant open te snijden. Zo kan je goed tussen de lagen komen waar "altijd" grond in zit. Laat de prei uitlekken en snij het in stukjes van 2 cm. Doe de prei in de pan en even op hoog vuur tot de prei ook glazig is en het hangende vocht verdampt is (even goed aanzetten in keukentaal).
  • De bouillon toevoegen. Een paar maal draaien met de pepermolen. 10 minuten door laten koken en daarna in de blender de soep pureren net zolang de soep romig begint te worden. Tot slot de Stilton toevoegen en wederom mengen met de blender. Verder op smaak brengen met zwarte peper en serveren.

Notities

Bij opdienen kunt u het garneren met bijvoorbeeld gesneden palingfilet, uitgebakken pancetta of een eetlepel crème fraîche.