Pekingeend in pannenkoekjes

Pekingeend in pannenkoekjes
Afdrukken

PEKINGEEND IN PANNENKOEKJES

Het gerecht wordt geroemd voor het dunne, knapperige vel, en wordt meestal geserveerd met veel vel en weinig vlees. De meeste Chinese restaurants maken van één eend twee porties; een met dunne plakjes van het vel met een weinig vet, en een andere met alleen het eendenvlees, dat dan meestal geroerbakt wordt. De rest van de eend kan dan gebruikt worden voor bouillon of soep.
Porties 6
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 1 eend gebruiksklaar (ca. 1,8 kg)

Voor de marinade

  • 3 el honing
  • ca. 150 ml sherry
  • 1 el zout
  • 1/2 tl geraspte gember

Voor de pannekoeken

  • 300 gr tarwemeel
  • wat zout
  • 1/4 liter kokend water
  • 1-2 el sesamolie

Garnituur

  • hoisinsaus
  • sojasaus
  • pruimensaus
  • chutneys pot naar smaak
  • in reepjes gesneden lente-uitjes en komkommer naar smaak

Instructies

  • Voorbereiding
  • 1. De eend een paar seconden in een grote pan met kokend water, waaraan zout is toegevoegd, leggen. Uit de pan nemen, droog deppen en een nacht lang ophangen om te drogen.
  • 2. De volgende ochtend honing, sherry, zout en gember door elkaar roeren. De eend van binnen en buiten gelijkmatig met de marinade bestrijken. Minstens vijf uur laten intrekken.
  • Bereidingswijze
  • 3. De oven voorverwarmen op 200 C. De eend op het rooster leggen in het midden van de oven boven de braadslee. De eend 1,5 tot 2 uur braden en daarbij regelmatig inprikken met een houten prikker en bedruipen met het vocht uit de braadslee. Eventueel wat water toevoegen.
  • 4. Intussen het meel zeven in een kom, water en zout toevoegen en hiervan een soepel deeg kneden. Het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Van het deeg een ronde bal vormen en die minstens een half uur laten rusten.
  • 5. Het deeg nogmaals goed doorkneden. Van het deeg een rol vormen met een doorsnede van 5 cm en er 1 cm dikke plakken vanaf snijden.
  • 6. Elk deegplakje met sesamolie bestrijken en een tweede plakje erop leggen. De dubbele deegplakjes net zo lang van uit het midden uitrollen, tot ze een diameter van ongeveer 15 cm hebben.
  • 7. Een koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten en de deeglapjes hierin aan weerskanten bakken. De pan hierbij voortdurend heen en weer schudden. Wanneer de pannenkoeken lichtbruine vlekken hebben, zijn ze klaar.
  • 8. Het vel van de eend verwijderen en ruitvormig uitsnijden. Het vlees van de botjes halen en in stukken snijden. Beide samen met de pannenkoeken, de sauzen, de chutneys en de groentereepjes opdienen.

Notities

Bestrijk een pannenkoek met saus of chutney en wikkel het vlees en vel van de eend hierin.