Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes
POMPOENSOEP MET GEFRITUURDE GROENTEREEPJES
Porties 4
Ingrediënten
- 2-3 sjalotjes fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 4 el boter
- 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
- 750 gr pompoen in stukjes
- 1 el kerriepoeder
- 100 ml droge witte wijn
- 600 ml gevogeltefond
- 200 ml room
- 80 gr wortelen
- 80 gr knolselderij
- 1/5 prei
- olie om te fruiten
- 4 el pompoenpitten
- 40 ml crème fraîche
- 2 1/2 el geklopte slagroom
- 2 el pompoenpittenolie
Instructies
- 1. Fruit de sjalot en knoflook glazig in de boter en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- 2. Voeg de pompoenstukjes toe en strooi de kerriepoeder eroverheen. Blus het af met witte wijn.
- 3. Schenk de gevogeltefond erbij en laat op een matig vuur 10 minuten zachtjes koken tot de pompoenstukjes zacht zijn.
- 4. Snijd de wortel en knolselderij met een gladde schijf van de keukenmachine in plakjes. Halveer de prei in de lengte, was de prei en snijd daarna in 5 cm lange stukjes. Snijd de wortel, prei en knolselderij in dunne reepjes.
- 5. Frituur de groentereepjes op 180 graden goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooien met zout.
- 6. Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vet tot ze beginnen te geuren.
- 7. Pureer de pompoensoep en wrijf eventueel door de zeef.
- 8. Breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg de crème fraîche en slagroom toe en mix de soep schuimig met een staafmixer.
- 9. Verdeel de soep en bestrooi met de pompoenpitten. Leg de gefrituurde groentereepjes in het midden van de soep en besprenkel met de pompoenolie.
Notities
Wijnadvies: Soave