Goulash

Goulash
Goulash
Afdrukken

Goulash

Wanneer we naar de oudste recepten gaan bestonden de ingrediënten slechts uit vlees en uien, later zijn daar aardappelen en paprikapoeder aan toegevoegd maar daar hadden we eerst Columbus voor nodig die in 1492 Amerika ontdekte en daarmee de aardappelen en de paprika. In de 19e eeuw zien we ook karwijzaad en peper in de beschrijving van de gerechten. Een typisch wintergerecht dat de Hongaren ook echt nodig hadden om de koude winters door te komen.
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 700 gram runderriblappen
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 scheut rode wijn
  • 2 uien
  • 2 (punt)paprika's
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 tomaten ontveld
  • 70 gram tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 theelepels tijm vers
  • zwarte peper

Instructies

  • Snijd de uien en paprika’s in stukjes. Snijd ook het vlees in stukken en haal het vlees door de bloem.
  • Verwarm een beetje boter/vloeibare margarine in een pan.
  • Bak het vlees rondom bruin en voeg dan de uien, paprika’s en paprikapoeder toe.
  • Bak dit een paar minuten mee en voeg dan de tomatenpuree toe.
  • Meng alles door elkaar. Blus met de rode wijn; mocht het vlees nu van mindere kwaliteit zijn en dus wat taaier dan helpt het om rode wijn toe te voegen. Deze wijn helpt om de enzymen van het vlees af te breken.
  • Voeg na 1 minuut de rest van de ingrediënten toe.
  • Breng het geheel aan de kook, zet de deksel op de pan en laat dit ongeveer 2,5 tot 3 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat de goulash nog even inkoken, dit duurt ongeveer 15 minuutjes.
  • Verwijder dan het laurierblaadje en serveer de goulash bijvoorbeeld met rijst of aardappeltjes.