Tag: Rund

Goulash

Goulash

Wanneer we naar de oudste recepten gaan bestonden de ingrediënten slechts uit vlees en uien, later zijn daar aardappelen en paprikapoeder aan toegevoegd maar daar hadden we eerst Columbus voor nodig die in 1492 Amerika ontdekte en daarmee de aardappelen en de paprika. In de 

Thai beef salade

Thai beef salade

Afdrukken

Thai beef salade

Zo maak je een echte Thai beef salad; let op, het (biologische!) vlees moet wel een aantal uur marineren dus begin vroeg. Het is een hele lijst ingrediënten, maar het resultaat is het hak-en-snijd werk meer dan waard.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4
Auteur Rosalie Ruardy

Ingrediënten

  • 1 1/2 eetlepel verse limoensap
  • 1 eetlepel fijngehakte palmsuiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 theelepels fijngehakte gember
  • 1 geplette knoflookteen
  • 700 gram biologische rund
  • 200 gram trostomaten gehalveerd
  • 1 komkommer diagonaal gesneden in lange repen
  • 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
  • 2 rode pepers hoe kleiner hoe pittiger, fijngehakt
  • 1 bos verse munt de bladeren fijngehakt
  • 1 bos verse koriander de bladeren fijngehakt
  • 1 bos verse Thaise basilicum toko, fijngehakt
  • 60 gram geroosterde pinda’s zelf doen!, fijngehakt
  • 4 limoenbladeren fijngehakt

Instructies

  • Doe de limoensap, palmsuiker, vissaus, sesamolie, sojasaus, gember en knoflook in een kom. Roer het goed door elkaar. Plaats de biologische rund (nog niet snijden!) in zijn geheel in een glazen (oven)schaal. Schenk de helft van de dressing erbij. Zet het twee uur lang in de koelkast en keer het vlees een paar keer om, zodat het goed aan alle kanten kan marineren.
  • Verhit een grillpan (of normale, grill is lekkerder) tot het flink heet is. Bak het vlees 2 minuutjes aan elke kant. Leg het vlees op een bord en doe er folie overheen, zodat het nog 10 minuten kan rusten.
  • Doe de gesneden/gehakte tomaten, komkommer, ui, rode pepers, munt, koriander, pinda’s en limoenbladeren in een grote kom. Snijd het vlees in dunne reepjes met de draad mee en voeg de reepjes aan de salade toe. Doe de rest van de dressing erbij en meng de salade voorzichtig met je handen. Verdeel het over 4 mooie borden en serveer met eetstokjes!

Notities

Lekker met een Chang biertje.
Rendang

Rendang

Rendang is een van de karakteristieke gerechten van de Minangkabause keuken en het wordt meestal ter ere van de gasten bij ceremoniële bijeenkomsten (huwelijken, adatceremonieën e.d.) geserveerd.

Hachee

Hachee

Afdrukken

HACHEE

Het maken van hachee is een leuke bezigheid. Geef het vlees de tijd om héél langzaam te garen. Het is echt een oer Hollands vleesgerecht en het wordt al eeuwenlang met succes gemaakt en gegeten.
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 600-700 gr magere runder stooflapjes in blokjes
  • zout en peper
  • 50 gr boter
  • 5 grote uien of 10 sjalotjes in ringen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el bloem
  • 3/4 liter vleesbouillon
  • eventueel een scheut rode wijn
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 mespunt speculaaskruiden
  • 1-2 el azijn

Instructies

  • Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het in boter in 5-10 minuten rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en houd het warm. Bak de uien en knoflook ca. 8 minuten in het braadvet. Doe het vlees terug, strooi de bloem erover en schep alles goed om. Bouillon en wijn erbij. Voeg kruidnagels, laurierblaadjes en azijn toe en laat de hachee 3 tot 3,5 uur zachtjes stoven.

Notities

Lekker met rode kool met appeltjes en aardappelpuree.