Tarte tatin

Tarte tatin
Afdrukken

Tarte tatin

De taart werd in 1889 per ongeluk bedacht door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin van Hotel de la Gare in Lamotte-Beuvron. Het schijnt dat één van de zusters de taart had laten vallen en besloot om deze dan maar omgekeerd op te dienen. Het hotelletje van de familie Tatin bestaat nog steeds. Het ligt op de RN20 van Orléans richting Vierzon. Het heet nu, -hoe verrassend- “Hotel Tatin“. Het ligt recht tegenover het station van Lamothe-Beuvron.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 6

Ingrediënten

  • 145 gr fijne kristalsuiker
  • 50 gr boter
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 3 grote peren geschild en klokhuis verwijderd in parten
  • 450 gr diepvriesbladerdeeg ontdooid
  • Slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een koekenpan met een dikke bodem van 22 cm doorsnee en een vuurvast handvat op een middelhoog vuur. Strooi de suiker in de pan en verwarm die, terwijl u de pan constant schudt, tot de suiker een donkere karamelkleur heeft. Roer de boter, de gember en kaneel erdoor. Leg de peren in de pan, lepel de karamel erover, draai het vuur laag en bak de peren afgedekt 5 minuten, of tot de peren zacht beginnen te worden.
  • Haal de pan van het vuur. Leg de peren dakpansgewijs op de bodem van de pan. Laat de peren iets afkoelen.
  • Rol de bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde lap van 24 cm. Leg de lap over de peren in de koekenpan en stop de randen in rond de peren, zodat deze in het deeg verpakt zit. Bak de taart 20-25 minuten, of totdat het bladerdeeg goudkleurig en gerezen is. Laat de taart 10 minuten staan, haal een mes langs de rand en keer de taart om op een schaal.

Notities

Serveer de taart warm met slagroom