Zalm Teriyaki op Japanse salade

Zalm Teriyaki op Japanse salade

 

Afdrukken

ZALM TERIYAKI OP JAPANSE SALADE

Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets à 150 gram
  • 1/2 Chinese kool in dunne reepjes
  • 300 gram rettich
  • 1 el rijst-azijn
  • 3 el arachideolie
  • 1 el sesamzaad
  • zout en versgemalen witte peper
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 dl Sake of anders medium dry sherry
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 dl Japanse sojasaus

Instructies

  • Bak de sesamzaadjes kort in een licht geoliede pan om de smaak vrij te laten komen. Klop in een kom de azijn met de olie en zout en peper naar smaak tot een dressing en giet het bij de sesamzaad. Knip de helft van de tuinkers erover. Schep de Chinese kool en de rettich er voorzichtig door. Laat de salade circa 15 minuten intrekken
  • Verwarm in een koekenpan met anti-aanbaklaag de sake met de bruine suiker, los de suiker al roerende op en roer dan de sojasaus erdoor.
  • Leg de zalmfilets in het vocht en verwarm ze circa 4-5 minuten op matig hoog vuur, keer ze regelmatig en laat het vocht verdampen tot de zalmfilets omhuld zijn met een dikke saus
  • Schep de salade op 4 borden en leg de zalmfilets erop. Garneer met toefjes tuinkers.

Notities

Geef niet alleen de zalm sake, maar jij hebt ook verdiend! Sake is het lekkerst als het even au bain-marie wordt opgewarmd tot 30 graden.