Vitello Tonnato

Vitello Tonnato
Afdrukken

VITELLO TONNATO

Vitello tonnato betekent zo'n beetje "getonijnd kalfsvlees", ofwel kalfsvlees in tonijnsaus.
Porties 4

Ingrediënten

  • Stuk kalfsfricandeau langwerpig 1 kg
  • zout en peper
  • pot gevogelte of kalfsfond
  • 1 1/2 dl witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje

Saus

  • 75 gr tonijn uit blik
  • 1 eidooier
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 4 el slagroom
  • 2 el citroensap
  • 4 ansjovisfiletjes
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 4 el ingekookte fond van het pocheren
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • 1. Smeer de kalfsfricandeau lekker in met een beetje olijfolie en zout en peper. En laat het een paar uur marineren.
  • 2. Fond en de witte wijn aan de kook brengen met gekneusde knoflookteen en laurierblaadje.
  • 3. Leg de fricandeau onder de bouillon en breng het aan de kook.
  • 4. Zet de pan in de oven op 90 graden. Bij het gebruik van een kerntermometer de kern instellen op 55 graden. De tijd is afhankelijk van de dikte van de fricandeau (ongeveer 20 minuten per 250 gram).
  • 5. Na bereiden van het vlees uit de bouillon in een aluminiumfolie rollen en laten afkoelen.
  • 6. Van 2 dl bouillon helemaal in laten koken tot 4 eetlepels (60 ml) over is.
  • 7. Alle ingrediënten van de saus bij elkaar in een kom doen en met de staafmixer of blender tot een gladde saus maken.
  • 8. Snijd de afgekoelde kalfsvlees lekker dun en presenteer netjes op een schaal of bord.
  • 9. Giet er de saus bij of over en garneer met een paar kappertjes.

Notities

Aanbevolen wijn: Pino Grigio.