Garnalenkroketten

Garnalenkroketten
Afdrukken

Garnalenkroketten

Een heerlijk Belgisch recept zonder tierlanijntjes maar echt heel fijntjes. Zo maakt Pierre Wynants van "Comme Chez Soi" ze en ik ook.
Voorbereidingstijd 1 uur 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4
Auteur Dave Philippi

Ingrediënten

  • 1 kilo ongepelde garnaal
  • 1/2 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 50 gram boter
  • 4 dl melk
  • 1 eierdooier
  • 1/2 dl room
  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 gram gezeefde bloem
  • zout en versgemalen peper
  • citroensap
  • nootmuskaat
  • 1/4 dl arachideolie
  • 2 eiwitten
  • 200 gram paneermeel
  • 100 gram peterselietoppen gewassen en goed gedroogd
  • frituurvet
  • 1 citroen in partjes gesneden

Instructies

  • Groenten zeer fijn hakken
  • De boter laten smelten en de groenten 10 minuten laten zweten. De koppen en schalen toevoegen en meeverwarmen. Melk erbij en aan de kook brengen en 10 minuutjes zachtjes laten trekken. Zeven en afkoelen
  • Eierdooier vermengen met de room en opkloppen.
  • Gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water en laten uitlekken.
  • 40 gram boter laten smelten in een pan. 75 gram bloem toevoegen en mengen met een garde.
  • Zachtjes laten pruttelen zonder de bloem te laten kleuren. Dit is een witte roux, Na tien minuten de geurige melk erbij gieten en weer zachtjes laten koken. Voeg de gelatind toe en roeren tot volledige oplossing. 2 minuutjes laten doorkoken. Pan van het vuur en het eierdoormengsel erdoor kloppen.
  • Dan de garnalen erdoor spatelen en bijkruiden; Niet te veel zout want de garnalen zijn al zout. wat nootmuskaat en een beetje citroensap.
  • Bestrijk een schaal of bakvorm met olie; bedek dit met boterhampapier of alufolie ook met olie bestreken en met de geoliede kant naar onderen. Papier moet over de rand hangen.
  • het garnalenmengsel hierin gieten en de bovenkant glad strijken. ook bedekken met een ingeolied stuk papier om te vermijden dat er zich een vel vormt.
  • 24 uur in de koelkast zetten
  • Volgende dag de eiwitten kloppen gedurende 3 seconden , wat zout toevoegen, peper en een klein scheutje olie.
  • Bloem op een plank strooien. de garnalenmassA uit de vorm nemen en in rechthoeken snijden van 5 x6 cm. Door de bloem, het eiwit en het paneermeel halen. Zien dat ze volledig bedekt zijn. Frituurolie verhitten tot 185 graden en de kroketten mooi goudbruin bakken

Notities

De peterselietoppen 20 seconden frituren en uit laten lekken en met zout bestrooien.
Kroketten garneren met de peterselietoppen en de partjes citroen
Met een lekkere Sauvignon, Elzasser of een witte Saint Joseph.
Aangepast van Pierre Wynants