Paella Valenciana

Paella Valenciana
Afdrukken

PAELLA VALENCIANA

De keuken van Valencia telt vele rijstgerechten, maar er mag er maar één paella Valenciana heten. De originele versie van dit beroemde gerecht bevat kip, konijn, gároffo (bleke reuzenbonen) en ferráura (een soort snijbonen).
Porties 6
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 6 teentjes knoflook fijngehakt,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1/2 theelepel verkruimelde saffraandraadjes
  • zout
  • versgemalen peper naar smaak
  • een kleine kip van ongeveer 1 kilo of 500 gr kip en 500 gr konijn
  • 250 gram pijlinktvis schoongemaakt, in stukjes van 1-1,5 cm gesneden en de tentakels gehalveerd
  • 250 gram zeeduivel of andere stevige vis ontveld en in blokjes.
  • 12 grote garnalen niet gepeld
  • 24 kleine mosselen schoongemaakt
  • 125 gram chorizo bij voorkeur zoete, in stukjes van 1 cm
  • 1,5 liter kippenbouillon of visbouillon
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 rode paprika 1 gehakt en 1 in reepjes gesneden
  • 2 middelgrote tomaten fijngesneden
  • 50 gram diepgevroren of verse erwten
  • 2 theelepels paprikapoeder bij voorkeur Spaans pimenton
  • 700 gram kortkorrelige rijst
  • partjes citroen

Instructies

  • Snijd de kip vleugels in 2 stukken, verdeel de rest van de kip in vieren, hak die dan met een hakmes in stukken van 5 cm. Bestrooi alles met zout.
  • Houd de bouillon tegen de kook aan.
  • Verwarm een gasoven voor tot 200°C.
  • Verhit 6 eetlepels olijfolie in een paellapan (paellera) met een doorsnede van 40 cm, zet hem zo nodig op twee branders.
  • Bak de kip bij hoge temperatuur in een minuut of 5 bruin (maar niet helemaal gaar), keer de stukken een keer. Doe die over op een bord.
  • Doe de resterende 2 eetlepels olie in de pan. Meng hier de ui, knoflook, gehakt rode paprika door en laat dit iets zacht worden. Roer de tomaten erdoor, laat die 2 minuten pruttelen en roer de paprikapoeder, verkruimelde saffraandraadjes, peterselie en de rijst erdoor.
  • Schenk de warme bouillon erbij en breng dit aan de kook. Maak het op smaak af met zout en peper. Voeg de inktvis, zeeduivel, chorizo en de erwten toe laat die een minuut of twee pruttelen tot de rijst niet langer soepachtig is, maar er toch nog voldoende vocht over is om de rijst te garen.
  • Schik kip, garnalen, de reepjes paprika en de mosselen op de rijst en zet de pan in de oven 10 tot 12 minuten. Zet de pan dan op een warme plek, dek hem af met een schoon vochtige theedoek en laat hem 5 tot 10 minuten staan tot de rijst gaar genoeg is.
  • Garneer dan met partjes citroen.