Roti met kip masala en zoetzure komkommer

Roti met kip masala en zoetzure komkommer

 

Afdrukken

ROTI MET KIP MASALA EN ZOETZURE KOMKOMMER

Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De "pannenkoek" die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd. Het is een soort ongezoete broodpannenkoek dat verschillende toevoegingen kan hebben: in de Surinaamse variant veelal gemalen gele spliterwten (roti dalbharie) of aardappelen (roti alubharie) en met smaakmakers als komijn en chilipeper. De rotivellen kan je zelf maken maar kopen bij een toko is ook prima.
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 200 gr kouseband of sperziebonen
  • 800 gr kip. Bij voorkeur kippendijen of kippenborst kipfilet is te mager!
  • 6 middelgrote aardappelen in vieren gesneden
  • 5 flinke tenen knoflook
  • 2 middelgrote (rode) uien
  • 2 grote tomaat
  • Paar takjes selderij
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 verse rode peper of 1 afgestreken theelepel sambal
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 3 flinke eetlepels massala
  • Zout peper
  • Zonnebloemolie

Voor de zoetzure komkommer

  • 2 komkommers
  • 1 rode ui
  • 100 ml water
  • 100 ml natuurazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • mespuntje gemalen kruidnagel
  • 2 à 3 pimentkorrels
  • mespuntje zout
  • mespuntje peper

Instructies

  • Voorbereiding kip masala
  • Kipfilets in stukken snijden en inwrijven met zout en massala. Snij de knoflook en ui fijn. Schil de aardappelen en in snij die in vieren snijden
  • (Voor) bereiding zoetzure komkommer
  • Snijd de komkommer in plakjes en de rode ui in ringen. Doe 100 ml water en 100 ml azijn in een schaal en voeg er 2 eetlepels suiker, een mespuntje kruidnagel, peper en zout aan toe. Verwarm het kort en roer het even door en meng daarna de komkommer en de rode ui er doorheen. Zet het 1 dag in de koelkast om de smaak goed in de groente te laten trekken. Haal voor het opdienen de rode ui eruit.
  • Bereidingswijze kip masala
  • Verwarm de olie in een grote pan en brand de knoflook en ui aan. Voeg de stukken kip toe en tot bak deze lichtbruin aan. Twee koppen water alle kruiden en tomaat toevoegen. Laat dit een 10 minuten goed doorkoken. De kouseband en de aardappelen bovenop de kip doen en laat het geheel stoven tot de aardappelen gaar zijn en de boontjes zacht. Naar smaak nog peper en/of zout toevoegen. Als het vocht in de pan dreigt in te drogen, iets water erbij doen, er moet voldoende vocht zijn om de roti in te dopen en nu is het klaar nu nog de roti vellen van de toko en komkommer erbij.

Notities

De roti mag met de handen gegeten worden. Eerst een stukje van de roti afscheuren en dan daarmee een deel van de vulling pakken en op die manier opeten.