Tag: Kip

Mamaks curry

Mamaks curry

Maleisische curry met kip. Comfortfood uit de mamak-keuken. Maleisiërs gebruiken hiervoor Baba’s Meat Curry Powder. Ik mengde de kruiden zelf en maakte het minder pittig

Kung pao kip uit Sichuan

Kung pao kip uit Sichuan

Het bekendste gerecht uit Sichuan is waarschijnlijk Kip Kung Pao (Gōngbǎo Jīdīng / 宫保雞丁). Er zullen weinig Chinese restaurants in de wereld te vinden zijn die het niet op de kaart hebben.

Kip met paksoi

Kip met paksoi

Afdrukken

KIP MET PAKSOI

Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 1 pak Pandan rijst
  • 600 g paksoi gewassen
  • 3 eetlepels olie
  • 400 g kipfilet in dunne plakken
  • 3 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel verse gemberwortel fijn geraspt
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 eetlepel Thaise vissaus

Instructies

  • 1. Snijd de witte stengels van de paksoi in reepjes en scheur het groene blad in grove stukken.
  • 2. Kook de rijst 10 minuten in een pan met ruim kokend water en zout. Giet de rijst af en laat deze tot gebruik afgedekt staan. Verhit intussen de olie in een wok en roerbak hierin de kipfilet in ca. 5 minuten goudbruin en gaar.
  • 3. Voeg de sjalotjes, knoflook, gemberwortel en chilisaus aan de kip toe en roerbak deze ca. 2 minuten op middelhoog vuur mee. Roerbak de reepjes witte paksoistengel ca. 3 minuten met de kip mee. Voeg het groene paksoiblad aan de kip toe en roerbak deze ca. 2 minuten mee tot het blad geslonken is. Breng de kip op smaak met vissaus en peper.
  • 4. Verdeel de rijst en kip met paksoi over vier borden.
  • 5. Tip: Garneer de kip met 50 g cashewnoten.
  • 6. Tip: Vervang de Thaise vissaus eventueel door 1 eetlepel Japanse sojasaus.

Notities

Serveren met Pandan rijst of Pad Thai.
Roti met kip masala en zoetzure komkommer

Roti met kip masala en zoetzure komkommer

  Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd. Het is een soort ongezoete broodpannenkoek dat verschillende toevoegingen kan hebben: in de Surinaamse 

Paella Valenciana

Paella Valenciana

De keuken van Valencia telt vele rijstgerechten, maar er mag er maar één paella Valenciana heten. De originele versie van dit beroemde gerecht bevat kip, konijn, gároffo (bleke reuzenbonen) en ferráura (een soort snijbonen).

Zoete couscous met kip en rozijnen

Zoete couscous met kip en rozijnen

Afdrukken

ZOETE COUSCOUS MET KIP EN ROZIJNEN

Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 100 gr boter + 50 gr voor de couscous
  • 4 uien in ringen
  • 1 kip van 1 8 kg, verdeeld in 8 stukken
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 mespunt saffraan
  • 1 kaneelstokje
  • 500 gr rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el honing
  • 500 gr couscous

Instructies

  • Verhit de olie met de boter in een couscouspan. Fruit de uiringen. Voeg de stukken kip, de gember, kurkuma, saffraan, 1 eetlepel zout, 1 theelepel peper en het kaneelstokje toe. Giet zo veel water in de pan dat alles net onder staat. Stoof de kip 20 minuten. Haal met een schuimspaan de uiringen uit de pan. Zet in een andere pan de rozijnen op met twee grote lepels van het kooknat. Voeg de kaneel, de suiker en de honing toe en kook de rozijnen 5 minuten op laag vuur. Bereid ondertussen de couscous. Leg de kip in een schaal en schep de couscous en de rozijnen erop.
Yakitori

Yakitori

Yakitori is Japans voor gegrilde kip, het zijn blokjes gemarineerde kip aan een spies. In tegenstelling tot het in Nederland bekende saté, heeft het een minder pittige smaak en is het zoeter.

Tikka masala met mango

Tikka masala met mango

De masala (Hindi: चिकन टिक्का मसाला; Urdu: مرغ تکہ مصالحہ) kan per streek en per gerecht verschillen. Curries, tandoori’s, tikka’s en kofta’s die met rijst, roti of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten.

Indiaase boterkip

Indiaase boterkip

Afdrukken

INDIAASE BOTERKIP

Een belangrijk ingredient in de Indiaase keuken is Garam Masala. Garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen (3 laurierbladeren, 1 theelepel korianderzaad, 1 theelepel komijn, 2,5 cm pijpkaneel, 0,5 theelepel zwarte peper, 2 anijssterren, 1 theelepel karwijzaad, 1 theelepel chilipoeder, 0,5 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel Amchoor en 0,25 theelepel asafoetida). De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek.

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 4 dl volle-melkyoghurt
  • 6 tenen knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 3/4 tl rode chilipoeder
  • 1/4 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl garam masala
  • mespuntje tandoori-kleurstof
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl limoensap

Voor de Makhani-saus

  • 1 pak gepureerde tomaten
  • 1/2 tl fenegriek
  • 75 gr koude boter
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • enkele druppels azijn
  • 1/4 tl garam masala
  • zout
  • 3 el ongeslagen slagroom
  • 900 gr kip met bot zonder vel, in kleine stukken gesneden of kipfilet in stukjes (tikkas)
  • 4 - 5 el olie

Instructies

  • Voorbereiding
  • Maak eerst de marinade : Hang de yoghurt op in een schone, natgemaakte en weer uitgewrongen doek (liefst kaasdoek) en laat hem uitlekken. Ik gebruik Turkse yoghurt, want deze yoghurt is veel dikker dan gewone yoghurt. Deze hoeft dus niet in een doek opgehangen te worden. Pureer knoflook en gember in een cutter of maak het fijn met een vijzel. Voeg de resterende marinade-ingredienten toe aan de yoghurt en vermeng alles goed. Maak insnijdingen in de kip als je kip met bot gebruikt. Gebruik je kipfilet snij dit dan in blokjes (niet te klein). Marineer nu de kip in de marinade gedurende minimaal 1 uur, maar liefst langer. Het beste is de hele nacht (uiteraard in de koelkast).
  • Bereidingswijze
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem en doe er de kip met de marinade in. Bak even goed aan (voor zover dit gaat met de marinade). Doe dan het deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuur sudderen tot de kip door en door gaar is. Af en toe doorroeren. Doe de gepureerde tomaten in een koekenpan en laat dit sudderen tot het vocht voor een deel verdampt is. Doe er de koude boter en paprikapoeder bij en laat, nadat de boter gesmolten is, precies 1 minuut koken. Proef de saus. Voeg, als hij te weinig zuurgraad heeft, enkele druppels azijn toe. Vijzel de fenegriek zo fijn mogelijk en voeg dit samen met de garam masala en zout naar smaak toe. Roer er na 30 seconden de room door. De saus is nu klaar. Giet hem bij de kip in de pan en meng alles goed.

Notities

Dien meteen op en geef er gele pilav-rijst en naan-brood bij.
Paprika en kip in oosterse honingsaus

Paprika en kip in oosterse honingsaus

Een heerlijk zoet en pittig gerecht met honing dat eenvoudig is te bereiden. Er is geen betere remedie tegen stijve gewrichten, verkoudheden tot infecties dan een portie honing te eten. Het zoete goedje bevat grote hoeveelheden glucose en fructose, twee grote leveranciers om je energie-en 

Kip met mango en kokosrijst

Kip met mango en kokosrijst

Fusion koken is een culinaire stijl waarbij men ingrediënten, smaken, aroma’s, kooktechnieken en kookstijlen uit ten minste twee werelddelen verenigt in één enkel nieuw gerecht. Dit gebeurt niet door de ingrediënten of tradities naast elkaar te plaatsen maar door ze samen te smelten. Daarbij worden 

Kip met chorizo gumbo

Kip met chorizo gumbo

Afdrukken

KIP EN CHORIZO GUMBO

Traditioneel gerecht uit Louisiana. Het is de Creoolse keuken die ontstaan is door Spaanse en Afrikaanse invloeden. Oorspronkelijk bevat het okra, maar u kunt het ook zonder of met een andere peulvrucht bereiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Porties 6
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 5 el zonnebloemolie
  • 15 gr boter
  • 1 kg kipdelen of 600 gr kippendijen
  • 350 gr chorizo worst in kleine blokjes
  • 2 grote uien
  • 2 groene pepers
  • 4 tenen knoflook
  • 3 laurierbladeren
  • 175 gr okra of peultjes
  • 400 gram overrijpe tomaten
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 el gedroogde pepers
  • 1 el Worchestershiresaus
  • 1 el cajunkruiden

Instructies

  • 1. Kruid de kip met de cajunkruiden en een beetje olie.
  • 2. Verhit ondertussen de rest van de olie en bak de gedroogde pepers mee zodat het pittige wordt afgegeven.
  • 3. Verwijder de pepers (bijna zwart) en braad de kip aan. Voeg de chorizo, uien en knoflook toe. Bak dit kort aan tot de chorizo gaat "zweten".
  • 4. Voeg de overige ingrediënten toe, op de peulen na. Laat het minimaal anderhalf uur sudderen. De pan niet afsluiten.
  • 5. 20 minuten voor opdienen de peulvruchten toevoegen.
  • 6. Vlak voor opdienen de eventueel de saus te binden met bloem of maizena.
  • 7. Botten verwijderen en kip in stukken snijden. Terug doen in de pan en opwarmen.

Notities

Serveren met witte rijst en een frisse salade.