Eendenborst gemarineerd in rode wijn

Eendenborst gemarineerd in rode wijn

De vraag is vaak: een tamme of wilde eend? Het vlees van de wilde eend is magerder omdat deze door veel beweging een goede bloedsomloop heeft. Tamme eenden worden gehouden in een stal (vaak met uitloop waarbij er eisen gesteld worden aan het dierenwelzijn). De 

Garnalenkroketten

Garnalenkroketten

Een heerlijk Belgisch recept zonder tierlanijntjes maar echt heel fijntjes. Zo maakt Pierre Wynants van “Comme Chez Soi” ze en ik ook.

Zeeduivel met saffraansaus

Zeeduivel met saffraansaus

Afdrukken

Zeeduivel met saffraansaus

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4

Ingrediënten

  • 600 gr. zeeduivel
  • zout
  • bloem
  • 75 gr. boter

voor de saus

  • 1 briefje saffraan 0 8 gr.
  • 0.5 dl witte wijn
  • 1 dl. droge witte vermouth
  • 3 dl. visfond
  • 2 dl room
  • 75 gr. koude boter
  • zout en versgemalen peper

Instructies

  • Zeeduivel goed schoonmaken en ontdoen van graat en vliezen

Saus

  • Week de saffraan ca. 10 min. in 1 eetl. witte wijn. Neem een sauspan en doe hierin de geweekte saffraan,de resterende witte wijn, de Vermouth en de visfond.Breng dit aan de kook. Laat het vocht inkoken tot een licht stroperige massa. Voeg 2 dl room toe en laat de saus opnieuw inkoken tot 1/3. Sla 75 gr. koude boter door de saus ( monteren) en breng op smaak met zout en gemalen peper.De saus mag niet meer koken.

Vis

  • Snijd de vis in mooie plakjes van ca. 1,5 cm. dwars op de graat. Bestrooi de medaillons met zout en haal ze door de bloem. Bak ze in 75 gr. boter ( met een klein scheutje olijfolie)mooi bruin in ca. 5 minuten (afhankelijk van de dikte)
  • Kook ca 400 gr. wilde spinazie in bouillon beetgaar en stoom droog. Maak een 'bedje' van spinazie en schik de vis erop. Giet de saus er omheen

Notities

Aangepast van Kaatje bij de Sluis
Garnalencocktail

Garnalencocktail

Ouderwets lekkere garnalencocktail.

Thai beef salade

Thai beef salade

Zo maak je een echte Thai beef salad; let op, het (biologische!) vlees moet wel een aantal uur marineren dus begin vroeg. Het is een hele lijst ingrediënten, maar het resultaat is het hak-en-snijd werk meer dan waard.

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Afdrukken

Aardappelgratin

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 500 gr vast kokende aardappels
  • 2 dl slagroom
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 teen knoflook
  • tijm
  • 100 gr belegen kaas
  • 2 eieren

Instructies

  • Aardappels schillen en 5 minuten koken, af laten koelen, raspen tot dunne plakjes en door 2 opgeklopte eieren halen. Met een garde de slagroom, crème fraîche, teen knoflook, tijm, kaas en peper en zout mengen
  • In een beboterde grote ovenvaste schaal een laagje aardappel dakpansgewijs leggen. Giet hierover een laagje van het slagroom mengsel. Laagje aardappel, laagje slagroommengsel, etc. Eindig met het slagroom mengsel met hierover extra kaas.
  • 1 uur in de oven op 175 graden.
Kung pao kip uit Sichuan

Kung pao kip uit Sichuan

Het bekendste gerecht uit Sichuan is waarschijnlijk Kip Kung Pao (Gōngbǎo Jīdīng / 宫保雞丁). Er zullen weinig Chinese restaurants in de wereld te vinden zijn die het niet op de kaart hebben.

Rode bieten salade

Rode bieten salade

Afdrukken

RODE BIETEN SALADE

Dit is een frisse en eenvoudige salade en lekker als voorgerecht in het bietenseizoen. Natuurlijk kun je de rode bieten ook kant en klaar kopen, maar het smaakt beter als je zelf kookt!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4
Auteur Caroline

Ingrediënten

  • 500 gr rode bieten
  • 12 walnoten
  • 1 grote appel
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • ½ -1 theelepel mierikswortel vers of uit een potje
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Was de ongeschilde bietjes en doe ze in een pan. Bedek met water en kook gedurende 30-40 minuten tot je er gemakkelijk in kan prikken.
  • Hak de walnoten en rooster ze kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Meng de balsamico azijn, olijfolie, honing en mierikswortel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de gekookte bieten in koud water, ontvel ze en snijd ze in blokjes.
  • Schil de appels en snijd ze in reepjes. Meng alles door elkaar en zet in de koelkast zodat de smaken kunnen versmelten.

Notities

Aangepast van All recipes
Smoothie

Smoothie

Je kunt zelf de lekkerste smoothies maken, met vers fruit(sap) en yoghurt. Het enige dat je nodig hebt is een goede blender en veel lekkere en vooral (over)rijpe ingrediënten.

Mangolassie

Mangolassie

Deze heerlijke verfrissende drank is gebaseerd op een traditionele Indiase drank. Hij smaakt heerlijk bij pittig eten.

Koude Caribische koffie

Koude Caribische koffie

Afdrukken

KOUDE CARIBISCHE KOFFIE

Gebruik geen al te sterke koffie, met filterkoffie krijg je een mooie helder drank.
Porties 4
Auteur Dave

Ingrediënten

  • 6 dl sterke filterkoffie af laten koelen
  • 1/2 citroen en
  • 1/2 sinaasappel in schijven
  • 1 schijf ananas
  • suiker naar smaak
  • 1-2 druppels angostura

Instructies

  • 1. Doe de koffie met de dunne schijven fruit in een grote kom
  • 2. Roer en zet het mengsel circa 1 uur in de vriezer.
  • 3. Haal het uit de vriezer en roer nogmaals. Haal de schijven fruit uit de vloeistof. Voeg naar smaak suiker toe en roer desgewenst de angostura (45% alcohol!) erdoor.
  • 4. Doe drie ijsklontjes per drankje in hoge glazen of whiskyglazen en voeg de koude koffiedrank toe. Versier met halve schijf sinaasappel of citroen op de rand van het glas of in de drank zelf.

Notities

Angostura behoort tot de meest gebruikte baritems ter wereld.
De naam is afkomstig van de havenstad Angostura in Venezuela. Angostura is gemaakt van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten.